Sylvester János Református Gimnázium és Szakgimnázium

acebook

sylvester@sylvester.hu

Tel. /Fax: +36 1 363 26 12

1149 Budapest, Pillangó park 3-5.

Szeretettel köszöntjük az iskola vezetősége, tanári kara és fenntartója,
a Dunamelléki Református Egyházkerület nevében!

Sylvesteres jelnyelvi képzés

2014-10-16

Kedves Látogató!

Tájékoztatót olvashat a Sylvesteres jelnyelvi képzésről
Mottó: „Amit akartok azért, hogy az emberek tiveletek cselekedjenek, mindent ti is úgy cselekedjetek azokkal.” /Máté ev. 7.12/

 

1.

A Siketek, és Nagyothallók Országos Szövetségének története dióhéjban

A felnőtt siketek hazánkban 1802-ben, a Cházár András kezdeményezésére megindult iskolai oktatás hatására kezdték el megszervezni társasági életüket, baráti köreiket. Az egységes, országos szervezet kialakításának gondolatát elsőként Oros Kálmán siket betűszedő vetette fel. Kezdeményezésére indult meg 1892-ben a Siketnémák köre, majd ugyanabban az évben kiadták az első újságot, a Siketnémák Közlönyét. Több egyesület bevonásával 1902-ben kidolgozták az egységes szervezet alapszabályát, amelyet a belügyminiszter 1907-ben hagyott jóvá. Az új egyesület a"Cházár András Országos Siketnéma Otthon" nevet viselte.

A szervezet 1950-ben alakult újjá "Siketnémák Szövetsége" néven. Néhány évvel később - 1952-ben - alapszabályban rögzítették a nagyothallók érdekvédelmének ellátását is, amelyet a szövetség új elnevezése is tükrözött: "Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége".

Az Egyesületi Törvény alapján 1989-től független társadalmi szervezetként működik.

A Szövetség segítséget nyújt tagjai számára az információk akadálymentes eléréséhez, a munkavégzéshez, támogatja az önálló életviteli törekvéseket, kedvezményes utazási és üdülési lehetőséget biztosít, kulturális, sport, szabadidős tevékenységeket szervez, szolgáltatásokat – jelnyelvi tolmácsszolgálat, jogsegélyszolgálat, pszichológiai tanácsadás – nyújt, szakmai találkozókat szervez. Hasé címen havi lapot ad ki és honlapot működtet. Közösségi programjait megyei és országos szinten akadálymentesen teszi elérhetővé tagjai számára. (www.sinosz.hu)


2.

SINOSZ tájékoztató

Jelnyelvi tanfolyamaink képzési rendszerét – Magyarországon elsőként - a Közös Európai Referenciakeret szintrendszeréhez, illetve a képzési programok fejlesztésére irányuló projektek kereteihez igazítottuk. A tanfolyamok megváltozott felépítése lehetővé teszi a jelnyelvtanulás és jelnyelvi mérés áttekinthetőségét, a minőségi jelnyelvoktatást.

A tanfolyamok célja:

– Minden érdeklődő számára biztosítani a jelnyelv megismerésének lehetőségét.

– A hallássérült és a halló társadalom közti kommunikációs gát csökkentése.

– Pozitív irányú társadalmi szemléletváltás, az előítéletek csökkentése, a  hallássérültek világának bemutatása.


3.

Iskolánk diakóniai képzéseihez kapcsolódva lehetőséget kaptunk a Siketek, és Nagyothallók Országos Egyesületétől, hogy diákjaink, és tanáraink kedvezményesen mélyedhetnek el hallássérült, és nem beszélő, afáziás emberekkel történő kommunikációs diszkrepancia feloldásának megvalósításában.

Tanulóink az érettségivel egyidejűleg eljuthatnak a B2 szintig, amely szükséges a SINOSZOS jelnyelvi tolmács OKJ-s képzéshez. Ezzel a lehetőséggel minden diákunk, minden szakképesítésünk értékesebbé válik hazánkban, és az európai unióban is.